Uppdatering från vår resa och lista på saker att tänka på när du reser med små barn

Som ni säkert har märkt och förstått så fungerade inte internetuppkopplingen som jag hade önskat nere i Thailand så jag tänkte fortsätta att berätta om resan nu efter att jag har kommit hem istället.

Det sista jag hann skriva var ifrån Huay Yang som för övrigt är ett ställe som jag varmt kan rekommendera att åka till. Det är många som bor på just Nishaville (där vi har hus) som är med i uthyrningspoolen och därför hyr ut sina hus och lägenheter då dom själva inte är där, så är ni sugna på att åka dit så gör det!
Länk för att se mer och boka klicka här: NishaVille Resort & Spa
Självklart finns en hel drös av valmöjligheter på andra boenden också i området, men just Nishaville är utan tvekan det vackraste!Förutom den pool jag tidigare visat att vi badat i så finns det ytterliggare en i området som ligger vid lägenheterna. Den har inte havsutsikt utan ligger istället mellan strandvillorna och lägenheterna inne på området. Här ser ni den.Likt den andra poolen så ligger även ett gym i anslutning till denna (för dom som är sugna på att träna under semestern). Vi själva hade ju stora planer på att detta skulle bli någon form av hälsoresa och att kropparna skulle svettas dagligen inne i gymmet...riktigt så blev det inte utan man kan säga att vi presterade raka motsatsen!
Det är svårt att hålla figuren när maten är så god och en svalkande öl i den heta solen lockar.
Jag kan i ärlighetens namn erkänna att vi båda gick upp närmare 5 kg under semestern...men det jobbas snabbt bort nu när vi är hemma i Sverige igen och kommit in i våra vanliga vanor och rutiner. ;)Under resans gång så kom Mickes mamma och även hans ena syster med man och barn ner till Thailand. Eftersom dom hade bokat sina resor innan oss och vi inte ryms i huset samtidigt allihopa så hyrde jag och Micke huset mittemot deras sista veckan.Därifrån hade vi bra uppsikt och barnen kunde springa fritt mellan husen till varandra.Efter poolhänget på dagarna då ungarna blev trötta och sov middag så satt vi vuxna ofta kvar och tog en drink under restaurangens happy hour, för att senare när dom vaknat igen gå ut och äta på någon närliggande restaurang eller beställa hem mat till altanen.


Dom gör grymt goda drinkar på Nishaville men däremot var vi inte alls lika nöjda med maten som vi tidigare år varit. Men det ändras från år till år då det byts personal och liknande så nästa år kanske maten är bättre?!

De flesta kvällar avslutade vi hemma på altanen tillsammans med Mickes mamma och syster och även lite vänner som vi lärt känna i området. Perfekt då barnen bara kunde gå in och lägga sig när dom blev trötta.Om man behöver handla dagligvaror som mjölk, smör eller liknande så gör man det på antingen ett ställe som kallas "poppen" som utökar sitt sortiment för varje år då vi faranger berättar vad som saknas och önskas tas in i sortimentet, eller så åker man till "Sea shop" som ligger lite längre upp på samma gata. Självklart finns det även små shoppar lite här och var i byn men behöver man lite annat än det absolut vanligaste så är de större affärerna jag nämnde att rekommendera.Det tar ungefär tio minuter att komma hit ifrån Nishaville med"glassmoppen". En moppe med inbyggd sidovagn och tak. Att åka den var det absolut roligaste Linton visste på semestern och det blev ofta sura miner varje gång vi skulle parkera. Han fick sitta fram och styra under åkturerna.
Caylie fick åka med i sitt babyskydd som vi hade tagit med oss från Sverige. Den kilade vi fast med spännband så att den skulle sitta säkert under färd, vilket fungerade väldigt bra.

Behöver man tanka så finns det en "riktig" bensinstation i byn, men tanka kan man göra lite varstans som på närmaste fruktstånd eller liknande men då får man räkna med att bensinen inte räcker så länge då den är utblandad med vatten och fylls på ifrån coca-cola eller whiskyflaskor (som ni kan se på bilden). ;)En av dagarna tog vi med barnen in till djuren på Nishaville. Dom går runt fritt där med endast ett litet snöre fastknutet i varsitt palmträd. Inte enbart på Nishaville utan i övrigt i byn så finns det en hel del kor och en dag när vi var ute och åkte med moppen så såg vi tre stycken stå lösa mitt på vägen med snöret hängande efter sig. Micke gjorde ett tappert försök för att knyta fast dom igen men dom hade ingen större lust att flytta sig ifrån gatan så vi gav upp.En annan dag så gick vi ner till dammen för att Linton skulle få mata karparna. Maten som hängde uppradad på bron påminner lite om majskrokar så det första Linton gjorde var att stoppa några i munnen innan vi hann reagera. Som tur var så hann han inte svälja några utan spottade genast ut dom i vattnet och såg på hur fiskarna flockades nedanför honom.Vi åkte fram och tillbaka mellan Huay Yang och Hua Hin ett par gånger under resans gång. Är man lite rastlösa som mig och Micke så kan det bli lite för utdraget att stanna i byn för länge eftersom det inte finns allt för mycket att göra där. Varje dag är i stort sett den andra lik...man hänger vid poolen, gör någon form av utflykt/aktivitet under dagen och sedan går ut och äter eller festar till det på kvällen. Att kunna variera sig lite genom att åka upp till Hua Hin ungefär varannan vecka (vilket tar runt en och en halv till två timmar med bil) gör att man sedan längtar ner till lugnet igen. ;)

Något som vi alltid gör när vi är ute och reser är att gå strandpromenader, vilket vi även gjorde nu när vi var i Thailand. Vi tillhör inte den typ av människor som ligger och pressar i solstolen en hel dag utan vi hittar hellre på saker. Går man åt ena hållet på stranden i byn så kommer man tillslut fram till ett berg, det är någon oskriven regel som gäller där att man måste nudda berget innan man vänder om och går tillbaka igen. Alla gör det! Den streckan tar det ungefär en och en halv timme att gå och går man åt andra hållet så kommer man fram till en pir. På andra sidan piren ligger en av våra favoritrestauranger i byn, den heter Jack´s. Där var vi och åt en kväll tillsammans med Mickes mor och syster med familj. Varför vi gillar den restaurangen så mycket är inte bara för att maten är bra där utan för att dom har gjort det där lilla extra med belysningen på kvällarna och fullt av små roliga dekorationer. Sen ligger den på stranden och det bidrar ju självklart till mysfaktorn.

Invid Nishaville så har munkarna sitt tempel som dom går till när dom ska be, där låg förut Svenska skolan som nu har flyttat till nya lokaler lite längre bort i byn. Där brukade Mickes systers barn alltid gå i skolan 3 månader om året. Men skolorna har blivit så pass mycket hårdare med den biten nu så i år fick dom inte ledigt så länge.

För att försöka sammanfatta denna resa så tycker jag att det har gått över förväntan att resa med en 3-månaders bebis så pass långt och med den värmen vi faktiskt hade. En enda dag på semestern var det blåsigt och röd flagg när vi skulle bada, annars har det varit strålande sol vindstilla hela tiden.Att resa med Linton som blev 2 år under semestern var både roligt och lite mer krävande. Han kom under resans gång in i någon form av 2-års trots och var väl inte alltid helt nöjd med tillvaron. Jag antar att det måste vara frustrerande för honom att försöka berätta vad han vill utan att vi kanske alltid hänger med på vad han försöker säga (då talet inte är helt utvecklat ännu). Men det är en rolig ålder på många sätt och vis och vi har skrattat jättemycket ihop med honom.
Det som har varit bäst under semestern är ju utan tvekan vädret och att komma bort från vardagen och bara få njuta, bada, sola och ha det bra. För Lintons del har det roligaste under resan helt klart varit att bada i poolen tillsammans med kusinerna och självfallet att få köra moppe.Även om inte Caylie kommer att komma ihåg den här resan (vilket inte Linton heller kommer) så har även hon haft det helt okej och framförallt så har hon fått massvis av kärlek från alla håll och kanter. Hon är verkligen en drömunge som aldrig är gnällig eller ledsen utan bara så himla enkel. Så här i efterhand så känns det faktiskt riktigt bra att vi åkte iväg just den tiden vi gjorde eftersom RS-viruset tydligen verkar ha härjat fritt här hemma medan vi varit borta.

Riktigt roligt under resan var även att Kia och Sanna med familj kom ner, vi har gjort så mycket kul ihop.

Rest till Hua Hin, varit på marknader, spelat boule, shoppat och ätit goda middagar mm.
Roligt var även att få lära känna och umgås med så många nya vänner. Alla sena kvällar på djungeln då vi tävlat i pilkastning och när vi hade vår barnfria kväll (som Micke för övrigt fick i 40-års present) då vi fick känna oss unga på nytt och blanda drinkar i baren på ranchen, ta moppen ner till stranden och sitta vid lägerelden och lyssna på musik och snacka hela natten. Många av dom vännerna ska vi fortsätta att hålla kontakten med även nu när vi är hemma igen. Vi älskar verkligen att träffa nytt folk!

Ännu en minnesvärd resa att tänka tillbaka på när vi sitter här i kylan och tycker livet är lite småtråkigt! ;)

Bra att veta när man reser till Thailand med små barn:

Eftersom det i Thailand finns farliga sjukdomar som vi inte har i Sverige är det viktigt att i god tid innan resan kontrollera vilka vaccinationer du eller ditt barn behöver.
Vi såg till att Caylie hann bli 3 månader innan vi reste just för att hon skulle hinna få sina sprutor. Linton var redan vaccinerad sedan tidigare så det skyddet räckte för honom.

Det kanske ses som en självklarhet att ta med sig ett reseapotek på semestern, men vad bör ingå i ett reseapotek för barn egentligen? Jag har sammanställt en lista med de jag tycker är viktigast att tänka på:

Vid magsjuka och virussjukdomar
* Probiomax - Förebyggande av magsjuka och virus
* Handsprit
* Resorb Hallon brustablett - Vätskeersättning för barn över 3 år
* Sempers Vätskeersättning med aktiv bakteriekultur (från 2 månader)

Vid förkylning, hosta och feber
* Flytande Alvedon
* Ipren suppositorium - Ett stolpiller från 6 månader
* Otri-Baby - Saltvattenslösning som minskar nästäppa och underlättar andningen (från 1 månad)
* Nässug - För små barn som ej kan fräsa
* Otrivin 0,5 nässpray - Minskar nästäppa och underlättar andningen (från 1 år)
* Nezeril 0,1 nässpray - Minskar nästäppa och underlättar andningen (från 7 månader)
* Noskapin - Hostdämpande vid torrhosta utan slem

Vid bett, stick och småsår
* Myggnät - (Vi hade myggnät dygnet runt på Caylies vagn och då även när hon sov under nätterna)
* Mygga Roll-on - För att förhindra att myggorna ska sätta sig på kroppen (dock ej för riktigt små barn)
* Sårtvätt
* Hydrokortison - mot eksem och klåda (barn under 2 år endast på läkares ordination)
* Pincett
* Plåster

Mot solen
* Solskyddsfaktor
* Aloe Vera Kids SunSafe

Blöjor, mat och ersättning finns att köpa i det flesta mataffärer och många märken känner man även igen.
Värt att veta och tänka på är däremot att barnmaten i Thailand innehåller socker!
Nu äter ju ingen av våra ungar burkmat så det var ingenting vi behövde tänka på (men vi hade tagit med de hemifrån om det hade behövts)!
Vi tog med oss blöjor till Caylie men Lintons köpte vi där nere (även badblöjor) och båda fungerade utmärkt!
Ersättning (NAN 1) hade vi också tagit med oss men även det gick att köpa i butik och priserna var ungefär desamma som hemma i Sverige. Eftersom Caylie var så himla liten när vi åkte så vågade vi faktiskt inte chansa på att vi skulle finna de produkter som vi behövde till henne och framförallt som hon var van vid, därför släpade vi med allt hemifrån. Men nu i efterhand så vet vi att det finns och nu vet ni det också. ;)Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229